perjantai 1. kesäkuuta 2012

Lippapipo

Kun nyt alettiin pipoja värkkäämään ni tehdään sitten useampi. :)
Kaverin tyttösellä oli turkoosista pöllö kankaasta tehty lipallinen pipo ja mekin tarvittiin just sellanen. Välillä jo aurinko suvaitsee paistaa, mutta ihan ei oo kuitenkaan niin lämmin, että antaisin lippiksellä olla ulkona. Tuli siis tarpeeseen.


Ensin tehtiin koeversio. Näytin sormella, että kattokaa tähän suuntaan, mutta nää pöllöpäät nosti vaan sormet pystyyn. :D


Nooan pipo on tehty samalla kaavalla, mutta ilman lippaa. Sillä on niin hankalan värinen (oranssi-harmaa) tuulipuku, etten oo sopivaa pipoa tai kangasta löytäny mistään. Tähti piposta tuli oikein kiva ja sopiva.
Ekan version lipallisesta tein possutrikoosta, jossa kuviot on poikittain langansuuntaan nähden. =/

Sitten ohje:


Leikataan kaksi vuori kappaletta ja kaksi päällikangaskappaletta.


 Olen tekemässä kaksi lakkia samalla, josta johtuen tässä ohjeessa näkyy materiaalit välillä tuplana. Toisen pipon vuoren otin mun vanhasta paidasta.


Lippaa varten leikataan yksi vuori ja yksi päällikangas. Tai sitten molemmat päällikankaasta. Lisäksi kovikekangasta väliin, että tulee ryhdikäs lippa. Piirretään ja leikataan. Vaiheet alhaalta ylös.


Kun tukikangas on silitetty kiinni, ommellaan osat yhteen kaarevasta reunasta. Silitä lippa vielä oikeinpäin käännettynä ja tee päällitikkaus kaarevaan reunaan.


 Laita lippa päällikankaan ja vuoren väliin oikeat puolet vastakkain. Ompele suora sauma.


Tee sama toisille kappaleille ilman lippaa. Saat kaksi pötkylää, joista toisessa on lippa.


Surauta pötkylät oikeat puolet vastakkain koko matkalta yhteen.


Nappaa ,olemmista päistä kolmion malliset palat pois . Mun palaset on suunnilleen 5x2cm.Ompele päällikankaan kolmio kiinni laittamalla aiemmin ommellut saumat vastakkain.


Pyöräytä pipo oikein päin ala-aukon kautta.Tässä välissä kannattaa sovittaa viimeistään, onko sopiva korkeus ja leveys. Sitten vuoren päälakisauma umpeen kuten päällikankaankin.


Lopuksi tikataan vielä sivusaumojen kohdalta vähän matkaa vuori ja päällinen kiinni toisiinsa, jotta vuori pysyy siististi lakin sisäpuolella. Mä en jaksanu vaihtaa lankoja, joten valkoinen tikki näkyy hiukan.


Valmis.

Kaavat piirsin itse summassa vähän vanhan pipon mukaan. Lippa on leveys suunnassa puolikkaan pipon levyinen ja korkeimmalta kohdaltaan noin 6cm.

1 kommentti: