sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Kirjovirkkausta tasona..

Aloittelin eläinsatupeittoa ja halusin tehdä sen kokonaan virkaten. Mä oon allerginen käpristyvälle sileäneuleelle ja kiristäville langanjuoksuille. Lisäks pienet vauvan sormet saattaa helpommin takertua juoksutuksiin.
Ongelmaks muodostui kirjovirkkauksen teko tasona. Yleensä sitä tehdään vaan suljettuna neuleena esim pipoissa ja lapasissa. En löytänyt ymmärrettävää ja järkevää (jossain käskettiin aina rivin lopuks katkasta lanka ja alottaa oikealta puolelta alusta) ohjetta mistään joten purin ja tein ensimmäistä kuvaa ainakin kolmesti. Aina kuva meni suttuseksi kun juoksevat langat näkyivät oikella puolella värinvaihtokohdissa. Laitanpa nyt vähän vinkkejä saman ongelman kanssa painiville.. :D


Ensin etsitään kiva kuva. Mä etsin googlen kuvahaulla hakusanoilla "cross stitch panda" ja tuo panda tietenkin korvataan aina sillä eläimellä mitä etsii. Osan kuvista mä kopion näytöltä suoraan ruutupaperille ja osan tulostin. Pääasia, että kuvassa näkyy ruudut niin selkeästi, että pystyy laskea silmukat. Tässä käytän mallina nyt tuota hämähäkkiä, jonka kuva on jostain syystä taas kallellaan (jos joku tietää ratkaisun tähän ongelmaan niin pliis auttakaa).


Tämä mallirivi etenee nyt nurjalla puolella (ohjekuvassa parilliset rivit). Eli käytössä oleva lanka kulkee normaalisi tuolla silmukoiden sisällä. Musta lanka erottuu tässä nyt valitettavan huonosti (tuolla mun peukalon alla).


Kun tulee aika vaihtaa väriä nurjalla puolella, ei enää viimisen ruskean silmukan väliin oteta mustaa lankaa, vaan se jätetään roikkumaan..


..ruskea lanka viedään silmukoiden edestä nurjalle puolelle ja musta nostetaan samaa reittiä koukulle ja vedetään läpi. Näin vältytään siltä, että langanvaihto nykyy etupuolella mustana viivana ruskella.

Jos virkkausta jatketaan mustalla, voi ruskean nostaa taas juoksemaan silmukoiden sisään. Tässä väri vaihtuu taas ruskeaan, jolloin tiputetaan lanka pois silmukoiden välistä..

 ..ja siirretään musta lanka silmukoiden edestä nurjalle ja koukataan ruskea silmukoiden läpi.

Muista siirtää kuvion (musta) lanka niin pitkästi silmukoiden välissä, että se on seuraavalla kieroksella oikeassa kohdassa. Tässä siis kuljetin mustaa mukana vielä neljän silmukan verran, jotta voin seuraavalla (oikealla) kierroksella aloittaa mustalla oikeasta kohdasta.


 Myös oikealla puolella kiinteän silmukan viimeinen lenkki tehdään jo seuraavalla värillä.


 Tässä näkee miksi. Kiinteänsilmukan viimeinen lenkki on siis seuraavan silmukan päällimmäinen lenkki.

Jos kuviossa toistuu vuorotellen musta ja ruskea, tehdään yhdellä värillä vain kaksi lenkkiä. Päällisilmukka (edellinen kuva) sekä yksi edellisen kerroksen läpivienti, jonka jälkeen vaihdetaankin jo taas toiseen väriin (ruskeaan).

Oikealla puolella langan juoksutus ja vaihto on huomattavasti sujuvampaa. Tässä näkyy, miten musta kulkee ruskeiden silmukoiden sisällä. Vaihtokohdassa napataan vain toisen värinen lanka koukulle ja toinen siirtyy kulkemaan silmukoiden sisällä.


 Jos työssä on paljon kohtia, joissa kuvio etenee nurkittain (hämiksen jalka) ja joutuu tehdä paljon yksittäisiä silmukoita (kuten tässä kuvassa tulee kaksi mustaa silmukkaa noiden ruskeiden kohdalle mustien väliin)..

..kannattaa koukku pudottaa vain etupuolelta katsottuna taaimmaisen silmukan läpi. (Tässä virkataan siis nurjalla, ja siks olen koukannut etupuolen.) Näin tehtäessä etupuolelle jää myös mustaa näkyviin.


Tässä valmis hämähäkki etupuolelta.


 Kuten jaloista näkee, oon vaan kahden jalan kohdalla muistanut ottaa nurkittaisissa silmukoissa koukulle ainoastaan taaimmaisen silmukan lenkin. Vasemman puolen ala ja toiseks ylin jalka ovat siis oikeaoppiset, muut katkeaa keskeltä. :) Ei tuokaan mikään katastrofi ole, asian voi korjata neulalla ja langalla jälkeenpäin.


Tältä näyttää nurja puoli.

Kaikenkaikkiaan isot kuviot toimii paremmin kuin pienet. Puuvillalanka näyttää huomattavasti paremmalta kuin esim. villalanka. Kannattaa aina käyttää suositeltua pienempää koukkua, muuten langanjuoksut näkyy läpi ja kuvasta tulee "harva". Mä laskin silmukoita luodessa kuvan molemmille puolille neljä ylimäärästä silmukkaa ja virkkasin ennen ja jälkeen kuvan kolme kerrosta. Käytössä siis vain kiinteäsilmukka, kääntyessä kannattaa tehdä yksi ketjusilmukka.
Tämä on vain minun tapani toteuttaa kirjovirkkausta tasona, jos joku pystyy antaa linkin oikeaoppiseen tyyliin, niin kiitos. :D Tuolla on varmaan tsiljoona huonoa kuvaa ja epäselvää selitystä, kysykää tarkennuksia tarpeen vaatiessa. Helpoin tapa hahmottaa, on varmaan ottaa koukku ja lankaa käteen ja kokeilla. :) Mitä enemmän kuvia tekee, sitä enemmän oppii keinoja parantaa laatua.

Ihanien eläinkuvien tekoon jää koukkuun!

4 kommenttia:

 1. Mä jo melkein unohdin tämän! Superhyvä ohje, enpä olisi ite hoksannut lähtee noin toteuttaan. Mulla on haaveissa yksi kirjovirkkaustasotyö, nyt ehkä voisin uskaltaa sitä jossain kohdin yrittääkkin. Kiitos kovasti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos pystyin olla avuksi. :) Toivottavasti sun suunnitelmat onnistuu! :D

   Poista
 2. Hauska hämähäkki!
  Taitaa tämmöinen hämykki päätyä meidän poijjan pipoon. :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on kans pojalla ötökkäkausi menossa. Mitä ällömpi, sen parempi. Tulee varmasti hyvä pipo! :D

  VastaaPoista